Достапни линкови

Нови меѓународни критики за Русија


Russia -- Mikhail Khodorkovsky reacts after reading of the verdict during a court session in Moscow, 30Dec2010
Русија се соочува со нови интернационални критики поради осудувањето на ктитичарот на Кремљин и бизнисмен Микаил Кодоровски. Тој и неговиот бизнис партнер беа осудени на дополнителни шест години затвор. Станува збор за измена на првичната пресуда. Согласно последната одлука на судот, Кодоровски ќе биде во затвор до 2017 година. Соединетите американски држави и Европската унија реагираа за пресудата поради сомненија дека затворањето на бизнисменот можеби е мотивирано од неговото противење на премиерот Владимир Путин и неговите сојузници.
XS
SM
MD
LG