Достапни линкови

Иран - пад на портошувачката на бензин


Иранци вадат нафта, слика од 1910 година
Претставник на иранската влада денеска објави дека потрошувачката на гориво во Иран паднала за една петтина, по значителното зголемување на цените овој месец.
По владините мерки за зајакнување на економијата со намалување на субвенциите покрај цената на бензинот порасна и цената на лебот за три пати
Новиот план беше широко критикуван поради загриженоста дека ќе доведе до општествени немири.
Иран, еден од најголемите светски производители на сурова нафта, нема капацитети за рафинирање и е принуден да увезува околу половина од своите потреби за бензин.
XS
SM
MD
LG