Достапни линкови

Хамарберг: Проблемот со исчезнатите лица од балканските конфликти треба да се реши


Комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамерберг изјави денеска дека земјите од поранешните југословенски простори треба да вложат повеќе напори за решавање на проблемите со исчезнатите лица од конфликите во 90-тите. Тој додаде дека политичарите од регионот треба да го следат примерот на Србија и Хрватска чии претседатели во изминатава година често се среќаваа и разговараа за ова прашање. Од 34 илјади случаи на исчезнати лица од конфликтите само 20 илјади се разјаснети.
XS
SM
MD
LG