Достапни линкови

Словенците денеска излегоа на референдум


Граѓаните на Словенија денеска гласат на референдум за владиниот предлог закон за Радио-Телевизија Словенија. Прашањето на кое ќе одговараат е „дали се согласувате да се усвои законот за РТВ Словенија што го изгласа Парламентот?“ Станува збор за закон со кој националниот медиум ќе се претвори во самостоен правен субјект од културно и национално значење. Во предлогот се наведува дека ќе се воведе и програма на неколку јазици за малцинството од поранешните југословенски држави што живее во Словенија
XS
SM
MD
LG