Достапни линкови

Пратениците изгласаа Декларација за спроведување на лустрација


Собраниската сала
Пратениците во рамките на 128 седница денеска ја изгласаа со консензус Декларацијата за спроведување на процесот на лустрација и осудата на обидите за девалвација на процесот. Со Декларацијата се предвидува Собранието да се заложи за процесот на лустрацијата да се спроведе врз принципот на владеење на правото и да се осудат обидите за спроведување на таканаречена улична лустрација која го нарушува моралниот интегитет на носителите на јавни функции.Дел од пратениците од опозициските партии кои ја поддржаа Декларацијата сметаат дека со неа нема да се решат проблемите, бараат измени во законот и преиспитување на составот на Комисијата за верификација на факти. Пратениците од владечката партија ВМРО ДПМНЕ оценија дека Декларацијата претствува повторно враќање на лустрацијата во институциите.
XS
SM
MD
LG