Достапни линкови

Кина сопствената награда за мир ќе ја додели ден пред Нобеловата


Кина утре ќе додели сопствена награда за мир ден пред Нобеловата која годинава му припадна на кинескиот дисидент Лиу Ксиобао. Кина наградата Конфуџие од 15 илјади долари ке му ја додели на поранешниот Претседател на Тајван Лиен Чан кој придонесол за затоплување на меѓусебните односи.
Кина ова го прави поради несогласување со одлуката на Нобеловиот комитет да му додели награда на Ксиобао кој се наоѓа во затвор. 19 држави го следеа повикот на Пекинг и нема да учествуваат на овогодишната церемонија во Осло.
XS
SM
MD
LG