Достапни линкови

Луѓето во Романија ќе се пензионираат од 63 до 65 годишна возраст


Парламентот во Романија денеска одлучи да го зголеми работниот век на вработените до 2015-та година, односно мажите наместо на 63 години во пензија да одат на 65 додека жените наместо како досега на 59 да се пензионираат на 63 годишна возраст. Парламетот соопшти дека ваквата мерка е донесена по барањето на Меѓународниот Монетрен фонд за да и се одобрат новите кредитни рати на Романија.
Реформите за пензиониот систем и унифицирано скалило на плати во државниот сектор се улсови кои романија мора да ги исполни доколку сака ММФ и ЕУ да го одобрат 6-тиот дел од заемот вреден 27 милијарди евра.
XS
SM
MD
LG