Достапни линкови

Венецуела: нуклеарка за мирољубиви цели


Нуклеарниот реактор што Венецуела планира да го изгради со помош на Русија ќе биде користен за електрична енергија и за медицински цели. Ова се наведува во денеска објавената спогодба со која Русија во минатиот месец, за време на посетата на претседателот Уго Чавез на Москва се согласи да и помогне на Венецуела во изградбата на нуклеарен реактор. Во една од клаузулите на спогодбата посебно е нагласено дека реакторот нема да се користи за воени цели.
XS
SM
MD
LG