Достапни линкови

Декларација за заштита на тигрите од изумирање


Претставници на 13 земји, учесници на Меѓународниот форум за тигри во Санкт Петерсбург, усвоија декларација за зачувување на тигрите, еден од најзагрозените животински видови. Постигнат е договор до 2022 година да се удвои бројот на овие животни во дивината и да се спречи илегалната трговија со крзно и делови на телото на тигрите. Според проценките на Светскиот фонд за природа, денес во светот има околу 3500 тигри, за разлика од 100 илјади, колку што биле пред сто години.
XS
SM
MD
LG