Достапни линкови

Пронајдена масовна гробница со евреи во Романија


Во близина на село Попричани – Романија е пронајдена масовна гробница на евреи убиени за време на Втората Светска Војна од романските војници.
Според историчарот Адријан Чиофанка над 100 евреи се убиени која романските и германските трупи напредувале на почетокот на инвазијата врз Советскиот Сојуз во Јуни 1941.
Според Комиусијата на нобеловецот Ели Висел, меѓу 280 и 380 илјади евреи се убиени во Романија во Втората Светска Војна. Во земјата пред војната живеа 750 илјади евреи.
XS
SM
MD
LG