Достапни линкови

Македонија на 71-то место во извештајот на ОН


Македонија останува во втората група на земји со висок човеков развој на листата од 169 земји, покажува извештајот на ОН за напредокот на човековиот развој во земјите од светот. Македонија е лидер во регионот според учеството на жените во политиката,а на исто рамниште со неа е и Белорусија.
Во категоријата земји со „многу висок човеков развој“ од регионот, влегуваат Грција на 25-тото место и на 29 –тото место Словенија. Другите земји од регионот се во нашата категорија, а зад нас е само Босна и Херцеговина.
XS
SM
MD
LG