Достапни линкови

Германија ќе добие жена - рабин


Жена за прв пат , по Втората Светска војна ќе стане рабин во Германија. 31 годишната Алина Трејагер е родена во Украина и пристигнала во Германија во 2002-та година. Откако ќе биде поставена на функцијата Рабин, таа ќе биде одговорна за еврејската заедница во источна Германија.
Првата германска жена-рабин Реџина Џонас, која на таа функција била поставена во 1935-тата година, била убиена во Аушвиц десеттина години подоцна.
Денеска во Германија живеат околу 200 илјади Евреи, половина од нив се доселиле по паѓањето на Берлинскиот Ѕид.
XS
SM
MD
LG