Достапни линкови

Во Кина започнува попис на населението


Во Кина од денеска започнува попишување на населението. Ова е шести по ред национален попис , но за прв пат ќе се попишуваат луѓето онаму каде живеат, а не онаму каде се водат според нивните документи. Се очекува пописот да ги покаже вистинските демографски промени и точната големина на Кина. Според податоците од пописот во 2000-та година, во Кина живеат 1 милијарда и 295 милиони луѓе. Но во последните години во Кина се доселиле милиони мигранти .
XS
SM
MD
LG