Достапни линкови

Чавез врши експропријација на приватните фирми


Претседателот на Венецуела Хуго Чавез му го одзеде бизнисот на најголемиот приватен произведувач на челик во земјата. Ова е последниот од серијата превземања , што доведе до загриженост меѓу бизнис елитата. Според Чавез преземањато на „Сидетур“ е дел од неговата стратегијата за трансформација на Венецуела во социјалистичка држава. Тој нареди војниците да ги чуваат седумте централи на компанијата и побара вработените да соработуваат со властите, а не да протестираат поради преземање. „Сидетур“ произведува 40 проценти од арматурата која се користат за изградба во земјата.
XS
SM
MD
LG