Достапни линкови

Се полни со гориво иранскиот нуклеарен реактор во Бушер


Иран се очекува денеска да го наполни со гориво јадрото на нуклеарниот реактор во Бушер, пристаниште во јужниот дел на земјата. Со тоа постројката изградена од страна на Русија ќе биде се поблиску до стартувањето кое беше одложувано со години. Денешната активност беше најавена од Алаедин Боруџерди, претседател на парламентарниот комитет за национална безбедност и надворешна политика. Овој енергетски капацитет од 1000 мегавати треба да почне да произведува енергија во почетокот на идната година. Тој беше формално отворен во август годинава, но почетокот на работата беше одложуван откако иранските компјутери беа погодени од глобален вирус.
XS
SM
MD
LG