Достапни линкови

Ерменија ја пушти во употреба најдолгата жичница во светот


Ерменија ја пушти во употреба најдолгата жичница во светот. Жичницата, долга 5,7 километри, се протега над клисурата на реката Воротан и води до стариот манастир Татев во близина на границата со Иран.
Линијата ќе овозможи полесен пристап до манастирскиот комплекс од 9 век, кој е едно од најзначајните верски и туристички места во земјата.
Жичницата чини 18 милиони долари, кои во најголем дел беа обезбедени од приватни донации.
XS
SM
MD
LG