Достапни линкови

Избрани нови членки на Советот за безбедност на ОН


Германија, Индија, Јужна Африка, Колумбија и Португалија се новите непостојани членки на Советот за безбедност на ОН, со мандат од две години почнувајќи од 2011 година. Првите четири земји беа изгласани во првиот круг. За преостанатото празно место, во вториот круг требаше да се гласа меѓу Канада и Португалија, но Канада се откажа.
Советот за безбедност има 15 членки од кои се 5 постојани – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Франција.
XS
SM
MD
LG