Достапни линкови

Договор за слободна трговија ЕУ-Јужна Кореја


Европската унија и Јужна Кореја потпишаа договор за слободна трговија што се очекува да ја зголеми трговската размена за околу 30 милијарди евра. Тоа е прв таков договор на Унијата со една азиска држава. Се очекува, договорот да стапи на сила на 1 јули наредната година, откако ќе биде ратификуван од Јужна Кореја, земјите членки на Унијата и од Европскиот парламент.
Италија, која стравува дека договорот може да му наштети на автомобилскиот производеител Фиат, долго време го спречуваше договорот.
XS
SM
MD
LG