Достапни линкови

Шведска се врти кон десно


На вчерашните парламентарни избори во Шведска, најмногу гласови освоила централно десничарската коалиција, предводена премиерот Фредрик Раинфилд, но нема апсолутно мнозинство. Крајно-десничарската анти-имигрантска партија Шведски Демократи, за прв пат влегува во Парламентот со 20 освоени места. Премиерот Раинфилд изјави дека ќе бара подршка од опозиционата Зелена Партија и оти нема намера да коалицира со Шведските Демократи.
XS
SM
MD
LG