Достапни линкови

Казните од Законот за домување паднаа на Уставен


Уставниот суд ги укина казните од Законот за домување со кој се предвидуваше глоба од 300 евра за сопствениците на стан во зграда, ако не донесат план за одржување на зградата и ако не определат управител или ако не регистрираат заедница на сопственици. Членот со казните е укинат зашто во друг член од истиот закон стои дека тие работи може да ги уреди судот, па затоа нема елементи на прекршок.
XS
SM
MD
LG