Достапни линкови

Франција забрани носење на бурка


Францускиот сенат го изгласа со големо мнозинство законот за забрана на носење на исламскиот превез на јавни места. Сенатот со 246 гласови „за “и само еден „против“ го изгласа предлог законот кој веќе помина и во Долниот дом, односно во Националното собрание. Паричните казни се движат од 150 евра глоба за оние кои го кршат законот додека за мажите кои ќе ги тераат своите сопруги или ќерки да носат превез може да бидат казнети и со 30 илјади евра или една година затвор.Подржувачите на предлог законот сметаат дека со овој закон а ќе се почитуваат повеќе секуларните вредности додека критичарите сметат дека се кршат човековите права.
XS
SM
MD
LG