Достапни линкови

Референдум за уставни измени во Турција


Повеќе од 49 милиони Турци со право на глас денеска гласаат на референдум за уставни измени со кои се предвидуваат значителни промени во државното уредување на земјата.
Најголем дел од промените се однесуваат на судството. Власта вели дека измените ќе придонесат за демократизација на земјата. Опозицијата се противи велејќи дека со измените, се засилува владината контрола врз судството.
Уставните измени предвидуваат цивилните судови да можат да судат воени офицери за кривични дела против народот и државата. Армијата предупредува дека со тоа ќе се отвори можност за политички судења на офицерите.
XS
SM
MD
LG