Достапни линкови

Србија прави напори за подршка на резолуцијата за Косово


Напорите на Србија да обезбеди подршка за својата резолуција за Косово во Генералното Собрание на ОН се граничат со невозможното, но земјата ќе стори се за да ги убеди членките на ОН во правилностите на својата позиција, изјави министерот за надворешни работи Вук Јеремиќ. Јеремиќ минатата недела одржа над 40 билатерални консултиации со специјалани преставници на земјите членки на ОН во Њујорк, за да се сведат на минимум земјите кои ќе го признаат Косово. Српскиот премиер ја истакнал опасноста од создавање на преседан, што би го ставил под прашање територијалниот интегритет на секоја мултиетничка држава во светот.
XS
SM
MD
LG