Достапни линкови

ЕК за економијата во Македонија


Европската комисија во јулскиот извештај за економијата во Македонија наведува дека во земјата дошло до пораст но извозот но дека бруто домашниот прозизвод е смален за 0,9 проценти во првите 3 месеци од годината. ЕК наведува дека дошло и до пад на потрошувачката, а смален е и увозот, додека извозот пораснал за 12, 4 проценти. Македонската индустрија е најголемиот „виновник“ за смалување на производството во првиот квартал од годинава, а невработеноста достигнала 33, 7 проценти . Се наведува дека е мал процентот и на странски инвестици во земјата, а пораснал и јавниот дол и во декмеври 2009-та изнесувал 31, 2 проценти од БДП.
XS
SM
MD
LG