Достапни линкови

Економија: Американско забавување и европски перспективи


Американскиот долар денеска забележа пад по извештајот за тешкотиите на пазарот со работна сила и очекувањата дека економскиот растеж во вториот квартал ке биде забавен. Доларот во однос на Еврото во петок се менува за 1.33 за прв пат од Мај годинава. Минатиот месец САД загубија 131 илјада работни места. Во приватниот сектор се вработија 71 илјада далеку помалку од 200 те илјади потребни секој месец за да да се намали стапката на невработеност која и во јули остана 9, 1 процент. Од друга страна американското забавување коинцидира со по оптимистичките европски перспективи по олеснувањето на должничката криза.
XS
SM
MD
LG