Достапни линкови

Бугарија и Романија ќе ги враќаат Ромите од Франција


Бугарскиот министер за внатрешни работи Цветан Цветанов, изјави денеска дека Бугарија и Романија преземаат зеднички чекори да обезбедат враќање на Ромите кои се протеруваат од Франција. Француската влада вчера најави дека има намера да ги врати сите Роми кои нелегално влегле во земјата и престојуваат во кампови повеќе од 3 месеци. Опозицијата во Франција и активистите за човекови права потегот на владата го опишаа како ксенофобичен и расиситички Француските официјални лица ја обвинија романската влада дека не ги исполнува своите ветувања за интеграцијата на Ромите. Но романскиот премиер Емил Бок изјавил дека сите земји од ЕУ имаат иста обврска кон Ромите . Во Романија живеат најмногу Роми во цела Европа и тоа повеќе од 1 милион
XS
SM
MD
LG