Достапни линкови

Како се трошеле парите од фондот за обнова на Ирак?


Американското министерство за одбрана не може да докаже како се потрошени најголемиот дел од 9, 1 милијарда долари добиени од продажбата на ирачка нафта, наменети за обнова на Ирак, се неведува во денеска објавениот извештај на ревизорите. Во извештајот на истражувачите за обнова на Ирак поради лошото водење на документите и недоволниот надзор, не може да се утврди како од 2004 до 2007-та се потрошени 8, 7 милијарди долари. Парите се од фондот за развој на Ирак кој во 2004-та го формира ОН а парите се од продажба на нафтата. Во извештајот се наведува дека Американците држат уште 34 милиони долари од тој фонд иако тие пари требало да му се дадат на Ирак.
XS
SM
MD
LG