Достапни линкови

Во Ирак од 2005 до 2009 се егзикутирани 230 луѓе


Во Иран од 2005-та до 2009-та биле егзикутирани 230 луѓе а уште 1.200 кои се осудени на смрт ја очекуваат нивната казна. Овие податоци ги соопшти портпаролот на владата Али ал-Дабаг, како одговор на претходно објавениот извештај на ОН. Според извештајот на ОН во Ирак од 2003-та наваму на смрт се осудени 12 илјади луѓе. Во 2004-та Ирак накратко прекина со извршување на смрттни казни, но сега повторно се спроведуваат. Ирачкиот премиер Нури ал-Малики е поддржувач на смртната казна, но претседателот Џалал Талабани се спротивставува на таквата практика
XS
SM
MD
LG