Достапни линкови

Демјанук принуден да се појави пред судот


Џон Демјанук кој е обвинет дека помагал за убиството на речиси 30 илјади Евреи за време на Холкаустот, денеска бил принуден да се појави во Германскиот суд, бидејќи одбил да присуствува на претходните рочишта. Демјанук има 90 години и непојавувањето го оправдуваше со здраствени проблеми. Денеска во судот го донеле на медицински носила. Тој негира дека работел во контрациониот логор Собибор во Полска за време на втората светска војна. Демјанук е роден во Украина и се борел во Црвената армија, а потоа нацистите го заробиле и регрутирале за стражар на логорот . Емигрирал во САД во 1951 година.
XS
SM
MD
LG