Достапни линкови

Узбеците во Киргистан беспомошни


Меѓународната група за здравје и човекови права соопштува дека малцинството на етнички Узбеци кои живеат во јужниот дел на Киргистан се лишени од медицинска нега и дека не постои можност да се вратат бегалците кои се наоѓаат во соседен Узбекистан. Од организацијата Доктори без граници велат дека многу од оние кои бараат медицинска помош се одвраќани, а на голем дел од нив се видливи знаци од насилство и тортура А велат и дека полицијата врши „добро организирани упади“ кај етничките Узбеци кои живеат во градот Ош.
XS
SM
MD
LG