Достапни линкови

Грузија:закон за намалување на ингеренции на претседателот


Грузискиот претседател Михаил Саакашвили го поднесе до парламентот нацрт законот за нов Устав со кој ќе му се намалат ингеренциите на следниот претседател на Грузија. Портпаролката на Саакашвили изјавила дека со новиот Устав кој е европски ќе се постигне поголем баланс. Предложените измени треба да ги намалат областувањата на претседателот на сметка на членовите на парламентот и на премиерот . Нацрт верзијата претходно беше разгледана од независна комисија. Мандатот на Саакашвили ќе заврши во 2013-та.
XS
SM
MD
LG