Достапни линкови

Казни за прекршителите на дрес кодот во Иран


Главниот обвинител на Иран денеска побарал построги казни за прекршителите на исламскиот начин на облекување во јавноста. Прекршителите ќе треба да бидат казнети со 2 месеци затвор или со 74 удари со камшик. Иран воведе посебен начина на облекување по Исламската револуција во 1979-та година, така жените се должни да носат долга скромна облека со која се прикриени телото и косата, но младите жени во последно време особено во урбаните средини им пркосат на забраните.
XS
SM
MD
LG