Достапни линкови

Инциденти на парадата во Полска


Првата геј парада во Полска не помина без инциденти. Уште на самиот почеток од парадата во Варашва, демонстрантите биле пресретнати од контра марш наречен Гринвалдри марш. Демонстрантите од контра маршот фрлале јаца и шишиња кон учесниците на геј парадата. Полицијата веднаш поставила кордон меѓу двете групи. Иако биле најавени уште неколку контра маршови, тие не се одржале .Градските власти ја одбија петицијата на 55 илјади Полјаци да се спречи одржувањето на парадата. За редот и мирот денеска во Варшава се грижат полицајци од цела Полска,
XS
SM
MD
LG