Достапни линкови

Словенија донесе декларација за Западен Балкан


Словенечкиот парламент денеска донесе декларација за Западен Балкан со која треба да се зајакнат односите и да се продлабочи соработката меѓу државите во регионот. Словенија сака во регионот да оствари поволна клима за реализација на словенечките национални интереси, но и да допринесе за трајна стабилност на регионот. Меѓу главните одредби од Декларацијата е тоа што Словенија во својата надворешна политика ќе се застапува да ги доближи земјите од Западна Европа до ЕУ и НАТО.
XS
SM
MD
LG