Достапни линкови

Францускиот парламент ја одобри забраната за бурки


Францускиот парламент денеска го одобри закон со кој се забранува носењето на бурки. Подржувачите на законот велат дека носењето на превез е спротивно на секуларните вредности на Франција и потенцијална закана за безбедноста. Противниците пак, сметаат дека со тоа се нарушуваат индивидуланите права што е спротивно на Уставот. Во Франција живеат околу 5 милиони муслимани, што е најголемата муслиманска заедница во Западна Европа. Но таму само мал дел од жените носат превези на лицето и телото. Нацрт-законот сега оди на разгледување во Сенатот.
XS
SM
MD
LG