Достапни линкови

Намален кредитниот рејтинг на Португалија


Агенцијата за проценка Модус денеска го намали кредитното вреднување на Португалија, со образложение дека има слаб трговски раст и зголемувањето на долгот во последните две години. Агенцијата ја намали вредноста на португалските државни обврзници на А1 од Аа2, а тоа се должи на неможноста Лисабон да ги исплати своите долгови. Со овој потег на агенцијата само се подгреваат финансиските проблеми на Португалија . Владата спроведува мерки за штедење како да го намали долгот, но справувањето со проблемите тешко и оди.
XS
SM
MD
LG