Достапни линкови

ММФ - глобалната економија подобра од очекувањата


Светската економија се опоравува побргу од очекувањата, но европската должничка криза може да го закочи прогресот, соопшти денеска Меѓународниот монетарен фонд.
ММФ прогнозира дека својата светскиот економски раст за 2010 година ќе се зголеми на 4,6 насто од 4,1 насто.
Фондот ја зголеми проценка за овогодишниот раст САД од 2,7 проценти до 3,3 насто. Добро напредуваат и азиските економии и Кина. ММФ,сепак, во својот квартален извештај за состојбата на светската економија предупреди дека ризиците се зголемија остро во Европа која мора побрзо да ги реши проблемите и да ја врати довербата во банките со цел кризата да не се рашири и во другите региони.
XS
SM
MD
LG