Достапни линкови

Шведски феминистки запалиле 10 илјади евра во знак на протест


Членките на феминистичката партија во Шведска денеска запалиле банкноти во вкупна вредност од 100 000 шведски круни или околу 10 500 евра во знак на протест против нееднаквостите во платите помеѓу жените и мажите. Од партијата соопштиле дека тоа е сумата која женит ги губат секоја минута во системот , во кој плаќањето се определува во зависност од полот. Иако во Шведска се почитуаат родовите права, сепак жените заработуваат 19 проценти помалку од мажите. Парите кои се запалени се донација од една агенција за реклами.
XS
SM
MD
LG