Достапни линкови

Ош уште под вондерна состојба


Привремената влада во Киргистан ја продолжи вонредната состојба во градот Ош и околните области до 25 јуни. Вонредната состојба беше прогласена на 11 јуни откако дојде до судири меѓу Узбеците и Киргизите. Етничките Узбеци кои имаат поставено барикади околу своите населби, до 14 часот имаат рок да ги отстранат, во спротивно властите ќе употребат сила, најави вчера градоначалникот на Ош. Властите и хуманитарните организации велат дека можеби до сега во насилствата загинале до 2000 луѓе, а 400 илјади се раселени или побегнале од Киргистан. Привремените киргистански власти по средбата со американскиот преставник Роберт Блејк, ветија дека ќе се заложат да ги истражат причините за насилствата.
XS
SM
MD
LG