Достапни линкови

Хјуман рајтс воч повикуваат Ирак да ги почитува правата на жените


Хјуман рајтс воч денеска ги повика курдските власти во Ирак да донесат закон со кој ќе се забрани обрежување на жените . Локалните истражување покажуваат дека женското обрежување е распространет во регионот и дека многу жени и девојки страдаат поради тоа. Хјуман Рајтс воч побара регионалните власти да превземат мерки и против другите злоупотреби на жените, како домашното насилство и така наречените убиста за чест . На почетокот на 2009 година, регионалнoтo Министерството за здравство изготвило стратегија за елиминирање на практиката за обрежување но подоцна ја повлекле.
XS
SM
MD
LG