Достапни линкови

Во Турција почна судскиот процес против воените лица


Во Истанбул денеска започна судски процес против 33 воени лица обвинети дека планирале атентати врз припадници на немуслиманската зедница во Турција , со цел да се дестабилизира владата. Меѓу обвинетите се и еден адмирал, вицеадмирал, 29 офицери и подофицери. Доколку бидат обвинети тие можат да добијат казна затвот од 7,5 до 15 години. Обвинетите имале намера да напаѓаат немуслимански заедници, особено Ерменци, и да создадат впечаток дека владеачката Патија на правдата и развојот води полиитка н аекстремирам и насилство.

XS
SM
MD
LG