Достапни линкови

ОН го осудуваат насилството во Киргистан


Советот за Безбедност на Обединетите Нации го осудува насилството во Киргистан и повикува на смирено враќање на правото и законот во земјата. Насилството меѓу етничките Киргистанци и Узбеци во јужниот дел од земјата , резултираше со најмалку 124 мртви и над 1800 ранети луѓе. Организацијата за Колективна Безбедност, му предложи на Киргистан да му испрати хеликоптери и опрема за да и помогне на киргистанската Владаа да ги сопре немирите. Киргистанките власти побара од Русија да им испрати војници за да ги сопрат немирите. Генералниот Секретар на обединетите Нации, Бан Ки Мун ќе испрати специјален претставник во Киргистан .
XS
SM
MD
LG