Достапни линкови

Молдавците им оддаваат чест на они кои загинале во Сибир


Околу 10.000 Молдавци присуствува на денешната церемонија во чест на илјадниците Молдавци кои беа депортирани во Сибир и во други региони, од страна на СССР пред 69 години. За прв пат, на годишната церемонија присуствуваше и лидерот на Молдавија, премиерот Влад Филат . Од страна на советите биле депортирани 23.000 Молдавци, а многу од нив загинале во руските региони.
XS
SM
MD
LG