Достапни линкови

Еуростат отсега со поголеми овластувања


Министрите за финансии на земјите членки на ЕУ, денеска одлучиле на службата за статистик на ЕУ „Еуростат“ да и дадат поголеми овластувања за надзор над националните податоци за јавните финансии на земјите членки. Мерката има за цел да се спречи повторно појава на случаи како оној со Грција кој предизвика финансиска криза и на неколку други земји од Унијата. Министрите предложите отсега Еуростат да врши ревизија на податоците кои ги доставуваат владите . Комесарот за економски прашања Оли Рен изразил сомневање дека нешто се случува со економската статистика и во Бугарија, и изјавил дека размислува да испрати комисија која ќе ја истражи целата работа.
XS
SM
MD
LG