Достапни линкови

Волебек:Различните јазици на групите да вклучат во образованието


Високиот комесар за малцински права на ОБСЕ Кнут Волебек смета дека во општества во кои се зборува на различни јазици, треба да се направат напори тие да се вградат во образованието како основа за интеграција. Тој изјавил дека во сите земји челник на ОБСЕ кои се мултиетнички се зборува на различни јазици и треба да се најде начин да се изучуваат јазиците и на едните и на другите. Волебек ја дал изјавата на Канференцијата за интеграција на малцинставата, како коментар на тоа што децата Албанци одбиваат да учат македонски од прво одделение.

XS
SM
MD
LG