Достапни линкови

Беатификација на свештеник во Полска


Во Полска денеска ќе се одржи церемонија за беатификација на католичкиот свештеник Јерзи Попиелизко кој пред 25 години бил мачен и убиен од страна на комунистичката тајна полиција . Се очекува настанот да го следат илјадници луѓе. Церемонијата во Варшава ќе ја води надбискупот Ангело Амато. Беатификација е првиот чекор кон прогласување на светец. Попиелизко бил подржувач на антикомунистите и на своите миси привлекол илјадници луѓе кои биле против острите мерки на комунистичкиот режим во раните осумдесети години на минатиот век. Тој имал 37 години кога бил убиен од тајната полиција.
XS
SM
MD
LG