Достапни линкови

Потрошувачката кошница во мај 12.378 денари


Вредноста на потрошувачката кошница за исхрана и пијалаци за едно четиричлено македонско домаќинство, пресметана врз основа на цените на мало, во мај годинава изнесувала 12.378 денари и во однос на претходниот месец е пониска за 2,2 отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Намалувањето на трошоците на животот, како што се додава, е резултат на пониските индекси на зеленчукот за 14,9 отсто, овошјето и алкохолните пијалаци за 0,3 отсто, месото и јајцата за 0,2 отсто. Цените на мало во мај годинава, во споредба со мај лани, бележи пораст од 1,8 отсто, а трошоците на животот бележат пораст од 0,2 отсто.
XS
SM
MD
LG