Достапни линкови

Унгарските власти го одобрија двојното државјанство


Унгарските власти денеска им одобрија двојно државјанство на Унгарците кои живеат во странство. Согласно новоизгласаниот закон, лицата кои можат да го потврдат своето унгарско потекло и го познаваат јазикот имаат право на државјанство. Ваквиот закон може да предизвика тензии со соседна Словачка по иницијативата на тамошните власти за укинување на двојното државјанство за етничките Унгарци.
XS
SM
MD
LG