Достапни линкови

Казахстан - Назарбаев Лидер на Нацијата?


Сенатот на Казахстан денеска усвои закон со кој на Претседателот Нурсултан Назарбајев му се дава титулата „Лидер на нацијата“. Назарбаев има рок од еден месец да го отфрли или потпише законот.
Според предлагачите на законот, во иднина ќе биде неопходно Назарбаев као „водач на нацијата“ да даде согласност за сите големи одлуки дури и ако официјално не биде Претседател. Тој ќе биде заштите и од судско гонење. Опозицијата го обвинува за авторитарност, корупција и непотизам.
XS
SM
MD
LG