Достапни линкови

ЕУ и Турција ќе отворат нови поглавја од преговорите до 30 Јуни


Шпанскиот министер за надворешни работи Мигел Моратинос изјави дека до 30 јуни ќе бидат отворени нови поглавија во преговорите за членство меѓу Турција и Европската унија. Моратинос во Брисел се сретна со шефот на турската дипломатија Ахмед Давутоглу.
Турција ги отпочна преговорите со ЕУ во 2004 година и досега се отворени 12 од 35 поглавија, а затворена е само една. Во 2006 година ЕУ ги замрзна преговорите. Унијата се обврза дека ќе ги обнови преговорите по неколку преговори доколку бидат отворени аеродромите и пристаништата во турскиот дел на Кипар за грчките авиони и бродови.
XS
SM
MD
LG